Sympatikus zase přebírá velení, když jsme ve stresu. Ten je sice obrannou reakcí těla, ale před nadváhou ani před COVID -19 Vás neochrání. Naučte si parasympatikus zapínat a Vašich cílů budete dosahovat s nečekanou lehkostí.

Lidské tělo řídí 2 nervové systémy. Sympatický, ve kterém jsme pod taktovkou evolučně nejstaršího mozku, který soustřeďuje energii do rukou, nohou a mozku. Trávení a vylučování je vypnuto a našimi hlavními reakcemi jsou útok a útěk. Druhým je evolučně novější, parasympatický systém, ve kterém můžeme využívat logiku, koncepční myšlení a v něm se také učíme novým dovednostem. Trávení, vylučování a oprava škod jedou naplno. Parasympatický je ten, který řídí naši imunitu, takže je pro nás bezpečnější, nejenom v této době, být pod jeho kontrolou.

Kdo však drží přehazovačku?

Oba systémy jsou neustále aktivní, ale převládá aktivita parasympatiku. Přehazovačku drží hypotalamus, který získává neustále nové informace z mozkové kůry a limbických struktur, jež sbírají informace z reality a neustále vyhodnocují, zda-li se neblíží stres. Během stresu se sníží aktivita parasympatiku, a jakmile stres odezní, začne opět jeho aktivita převládat.

Velení můžete převzít Vy

Dnes už na nás neútočí šavlozubý tygr, ale neúprosné množství informací. Pracovní náplň většinou vyžaduje neustálé zpracovávání informací a díky sympatiku dokážeme snadněji detekovat změny. Ale ne řešení. To vyžaduje logiku, a ta je pod kontrolou parasympatiku. Stejné je to i s imunitou. Spolu s logikou je schopnost imunity podřízená parasympatiku. Vaše tělo potřebuje aktualizovat imunitní procesy a vy mu to můžete zajistit tím, že začnete do parasympatiku vědomě přeskakovat.

Vyskakovat ze stresu třikrát denně

Poslední výzkumy ukazují, že největší stres je výživový. Nekvalitní jídlo, špatný objem, nevypnutý hlad. Naučte se vychutnávat si své jídlo. Kousat, žvýkat vychutnávat. Díky vychutnávání získá mozek třikrát denně možnost užívat si slasti nových chutí a vůní, vyskočí tak ze stresu a předá kormidlo parasympatiku. Vylepšete si své jídlo zeleninou, která křupe a krásně osvěží chutě jídla, mozek se Vám zavděčí. Dostatečné množství zeleniny Vám poskytne i objem, který je důležitý pro „vypnutí“ hladu. Hlad je stres, naučte se ho proto vypínat.

Chcete hubnout, zlepšovat imunitu, nebo dosahovat cíle?

Objem a živiny jsou dva nejdůležitější parametry pro vypnutí hladu. Když k nim přidáte ještě něco křupavého, protože to má mozek rád, tak si buďte jisti, že se Vám nejenom vypne hlad a tělo bude moci vyskočit ze stresu, ale rovněž si díky křupání a vychutnávání Váš mozek užije své porce slasti. A to je ten bod, kdy přebírá velení parasympatikus.

Jsou i jiné metody

Pan Radkin Honzák v jednom rozhovoru uvedl i jiné metody, jak přepnout do parasympatiku. Například si zpaměti vypočítejte 19 krát 257; či si vzpomeňte si na všechny spolužáky z první třídy; hláskujte pozpátku českou hymnu; nebo si přeříkejte nějakou básničku. Ty možná vypadají obyčejně, ale pak existují další, o trochu časově náročnější: vymyslete všechny možné a nemožné rýmy na první slovo, které vás napadne; vzpomeňte si, jak vypadá známý obrys Hradčan ze Smetanova nábřeží, zakreslete jej a pak porovnejte se skutečností. Mně osobně se nejvíc líbí metoda, kdy si před sebou představíte krabičku, kterou otevřete a z ní vyndáváte různé známé předměty, v duchu si je prohlížejte, vybavujte si jejich detaily, a můžete si vytahovat, co se Vám zamane.

Jak vidíte, možností je víc. Ten kdo chce, hledá způsoby, ten kdo nechce, hledá důvody.

Vím, že každý z Vás je jiný. Pokud budete potřebovat můj výklad doplnit „na míru“, můžete mi zavolat na 736 766 878.

Pin It on Pinterest

Share This