Zaručené diety. Zaručené doplňky. Zaručené potraviny. Zaručené postupy. Jak je však možné, že i přese všechny lajky a spokojené recenze toho, co je udáváno jako zaručené, na Vaše hubnutí nefunguje? Co na hubnutí funguje? Jak je možné, že někdo může dosáhnout výsledky díky low carb a jiný tím, že začne jíst 5x denně?

Nepotřebujete studovat architekturu, ale když chcete rekonstruovat dům, či byt, tak si nejdříve představíte a popíšete jeho stav. Funkčnost jeho částí: zdí, oken, omítky, rozvodů, kanalizace, topení, podlah atd. Popíšete si problematické oblasti. Uvědomíte si stáří použitých materiálů. Popřemýšlíte, jak dlouho ještě chcete dům užívat. Až pak se vrhnete do rekonstruování.

Moje tělo můj dům

A stejně tak by to mělo být i s rekonstrukcí Vašeho těla. Nepotřebujete studovat medicínu, fyziologii a výživu, ale když chcete rekonstruovat tělo, tak si nejdříve musíte uvědomit a popsat jeho stávající stav. Výška, váha, nemoci, vitalita a s tím i související funkčnost jeho částí: kostí, kloubů, svalů, šlach, mozku, smyslových orgánů, plic, žaludku, slinivky, střev, jater a ledvin. Pojmenujete si své problémy. Může jimi být například zadýchávání, chrápání, špatná pohyblivost, pocení, únava, nebo nemoci.  A stejně tak, jako je to u domu, popřemýšlíte, jak dlouho ještě chcete tělo užívat. Zkuste si také uvědomit tendenci zlepšování/zhoršování za posledních 5 let. Jak jste se cítili před 5 lety? Vytáhněte si fotky, podívejte se na sebe a srovnejte si výsledek dnes – v zrcadle, s fotkou před 5 lety.

Napište si, co se na Vás změnilo:

1.
2.
3.
4.
5.

To, co se na Vás změnilo k horšímu a dalo by se s tím něco dělat, by mohlo být Vašim cílem, kterému byste se mohli ve své rekonstrukci věnovat. Je to sebevědomí? Trápí Vás zdraví či vitalita? Nebo Vám chybí schopnost zvládat stres?

Nejlepší vojenská strategie: soustřeď se na to, co můžeš ovlivnit

Je jasné, že se nesoustředíte na vypadané vlasy nebo na horší zrak, i když ani tyto detaily nejsou u člověka dané stářím. Pokud se díváte do zrcadla a na fotku z období před 5 lety, a uvědomíte si, že jste přestali sportovat a spravili jste se o 7 kilo, tak asi to nejjednodušší, co byste pro sebe mohli udělat je, že začnete sportovat. Pokud jste však dělali to samé a nabrali jste, tak je načase navštívit odborníka, který provede diagnostiku a stanoví příčinu Vašeho stavu a doporučí Vám, co na hubnutí funguje.

Vyberte si recept na svůj problém

Pokud byste se chtěli přidat k nějaké skupině, která preferuje určitou cestu jako například Keto, výživa podle krevních skupin, Makrobiotika, Low carb, počítání a spalování kalorií, Ajurvéda, Herbalife, Amway, nebo Máňa (pardon, Mana), nastudujte si vše, co je k tomu k dispozici, co na hubnutí funguje. Nejlepší jsou knihy. Články nebo příspěvky na blogu jsou většinou moc plytké na to, aby pokryly dostatečné detaily, na kterých budete stavět. V žádném případě nedoporučuji kombinovat techniky a postupy jednotlivých skupin. To je jako byste si chtěli zkombinovat dva recepty na dvě různé asijské speciality, výsledek bude…hrozný.

Po třech měsících praktikování vyhodnoťte

Myslím, že tři měsíce praktikování jsou dostatečně dlouhé na to, abyste styl pochopili a mohli si udělat závěr. Potřebujete si zodpovědět tři otázky:

  1. Dokážu se takto stravovat dalších 30 let?
  2. Je to v souladu s biologií člověka?
  3. Je to dogma nebo cesta?

Otázku číslo 1 dokážete zodpovědět bez přípravy. Na otázku číslo 2 byste odpověď již za tři měsíce měli vědět. V rámci jednotlivých cest byste se měli dozvědět, proč je právě jejich cesta v souladu s biologií. Odpověď na otázku 3 budete schopni rovněž po třech měsících zodpovědět. Možná i dříve z komentářů ve skupině, která se tomu věnuje na sociálních sítích. Pokud odpovíte na otázku 1 nebo 2 negativně, tak bych s tím přestal, protože Vás to může stát hodně přemáhání a zničíte si tělo. Rovněž i v případě, když to bude spíš dogmatický směr, v takovém případě budete moci sdílet zkušenosti a získávat rady jenom pokud budete dělat to, co dělají všichni. Jakmile skončíte, budete vyvrhel a nikdo se s Vámi nebude bavit.

Přenech to odborníkovi ať doporučí, co pro tebe na hubnutí funguje

Je zbytečné, abyste se ve čtyřiceti učili zedničinu. Stejné je to i u výživy, fyziologie a psychologie. Jsou to opravdu velice komplexní obory, komplikované sami o sobě, nemluvě o vzájemných souvislostech a propojkách. Potřebujete někoho, kdo dokáže posoudit a vyhodnotit vztahy mezi vaší psychikou, fyziologií a stávajícími návyky a doporučit Vám co na hubnutí funguje. Potřebujete někoho, kdo rozumí biologii a chápe, že změna životního stylu je cesta a nejde ji projít za dva týdny. Potřebujete někoho, kdo tomu rozumí, ale zároveň i umí naučit.

Můžete kráčet cestou i sami, jako poustevník

Pokud byste se rádi vydali touto cestou, tak to nejdůležitější, co byste se měli naučit, je jazyk Vašeho těla. Žízeň, hlad, chuť a detox. Řeč Vašeho těla se naučíte tím, že začnete praktikovat změnu přes pitný režim, pravidelnou konzumaci zeleniny a ovoce. Každý z Vás je na jiném stupni vývoje, má jinou historii, a každá rada navíc by mohla někoho z Vás zmást. Připravte se na to, že na cestě budete muset překonávat stará paradigmata. Myslím, že to je to nejtěžší na celé změně. Vůbec je rozpoznat a potom je umět změnit.

Můžeme se však na to vrhnout společně. Co vy na to?

Pin It on Pinterest

Share This