Mozek miluje když jíme něco, co křupe. Ale nejenom proto je caesar salát s křupavými krutony jedním z mých nejoblíbenějších. Chuťově vyvážená zálivka vytvoří příjemný zážitek ze zdravého jídla a hrst krutonů uspokojí mozek a doladí tak zážitek směrem k dokonalosti.

CO NA TO BUDEME POTŘEBOVAT?

½ šálku mandlových hoblin, nebo stejné množství mandlového Nemléka
1/3 šálku horké vody
1-2 stroužky česneku
¼ šálku olivového oleje
2 pol. lž. citronové šťávy
1 káv. lž. dijonské hořčice
1 káv. lž. rýžového octu
4 přírodní kuřecí řízky
1 hlávka římského salátu

Na krutony:
5 krajíců staršího chleba
3 pol. lž. olivového oleje
1 a ½ pol. lž. citronové šťávy
1 a ½ káv. lž. česnekového prášku
1 káv. lž. sušeného tymiánu
¼  káv. lž. červené papriky
¼  káv. lž. soli

Naučit se vytvářet zálivky a dresingy je dovedností, která se dá snadno naučit. Tak jako jste se naučili namíchat si barvy, když jste poprvé otevřeli temperové barvy ve škole. Chce to jenom odvahu, menší nádobu, lžičku a pár ingrediencí.

Zálivka na salát: Mandle vložíme do horké vody na 30 minut. Oloupeme a nakrájíme česnek. Když jsou mandlové hobliny měkké, spolu s česnekem, olejem, citronovou šťávou, hořčicí a octem je vlijeme do mixéru a vše najemno rozmixujeme.

Krutony: předehřejeme troubu na 200 °C. Chléb nakrájíme na kostičky. V míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme kaši. Kostičky chleba v ní rozmícháme, aby se rovnoměrně dostala na všechny kostičky. Na pečící papír rozmístíme kostičky a vložíme do trouby. Po 10 minutách je promícháme a pečeme ještě dalších 10 minut.

Několik čajových lžiček dressingu pokapeme na nakrájený salát a promícháme. Na něj položíme na plátky nakrájené kuřecí přírodní řízky a navrch ještě ozdobíme krutony.

Dobrou chuť!

 

Pin It on Pinterest

Share This