V dnešním článku jsem vám chtěl vysvětlit jednu důležitou věc, bez které se na cestě změny ztratilo už hodně lidí. Nechali se vlákat do pastí nějakého dogmatu, které je na několik let pohltily tak, že se v sobě dokonce ztratili. Sám jsem z těchto tendencí vyskakoval, odolával a bojoval s nimi.

Až jednoho dne poté, co mi jedna známá položila otázku: „A jak jsi to udělal?“, jsem přišel na to, že to co se stalo, jsem měl od samotného začátku ve své režii já. Uvědomil jsem si, že jsem měl docela štěstí, protože jsem jaksi podvědomě měnil to, co jsem potřeboval měnit.

Co to tedy bylo? Podělím se s vámi o to, ale ještě před tím, mi, prosím, dovolte položit jednu zásadní otázku. Co musíte udělat dříve, než započnete s jakoukoliv změnou?

Je jedno, zda se jedná o hubnutí, dosažení lepších sportovních výsledků, nebo dokonce o dosažení změny stravování v celé rodině… Před započetím každé změny si musíte uvědomit výchozí bod, Váš stav nula, protože ten je výsledkem vašeho dosavadního životního stylu.

Tady si udělejte klidně pauzu, najděte zrcadlo, podívejte se na sebe a řekněte si potichu nebo nahlas: „Moje tělo je výsledkem mého životního stylu.“

Možná byste se mohli i na chvilku zamyslet, jak jste s výsledkem spokojeni, jak vám tělo celkově slouží, která část by potřebovala opravu, nebo naopak, se kterou částí těla jste nadmíru spokojeni…

Nadešel čas si říct, co vlastně ten životní styl je.
Půjčím si definici z moudrých knih, která říká, že životní styl je souhrnem
(i) relativně ustálených každodenních praktik
(ii) způsobů vykonávání významných činností a způsobů chování,
které jsou na základě vlastních postojů přesvědčení a hodnot.

Takže,
– každodenní praktiky
– způsoby vykonávání významných činností a
– způsoby chování

To jsou 3 pilíře životního stylu a za ty jste odpovědné pouze vy sami.
Pokud chcete změnit svůj životní styl, pak pouze vytvořením nového návyku ve vašich
– každodenní praktikách
– způsobech vykonávání významných činností a nebo ve
– způsobech chování

Vaším životním stylem je vše, co pravidelně děláte a jak pravidelně to děláte.

Pokud vám to, co pravidelně děláte, nepřináší výsledky, začněte dělat něco jiného. Například, pokud ke snídani pořád jíte chleba s žervé, k obědu oběd z kantýny a k večeři pro změnu chleba se šunkou a váha jde pořád nahoru, nebo vůbec nechce dolů, pak to změňte. Ovšem nestačí dát si jednou za týden k večeři salát, ani nestačí pouze omezit pečivo.

Pokud chcete něco změnit, vytvořte si zcela nový návyk. Vložte do svého života něco nového, prospěšného a sledujte, co se bude dít.

 

Asi chápete, že jedna mrkev denně neudělá divy, takže si vytvořte nový návyk tím, že začnete sportovat, nebo jíst ovoce, zeleninu, nebo pít čistou vodu.

Někdy budete muset i změnit způsob, kterým to děláte. Jako například, pokud sice budete pít čistou vodu denně v objemu 30 mililitrů na kilogram váhy (což je ideální množství), ale vypijete ji na dvakrát, pak si takovým způsobem akorát zvýšíte krevní tlak. Pokud budete chtít, aby čistá voda byla pro vás prospěšná, budete ji muset začít pít jinak – psal jsem o tom v jiném článku…

A to je právě případ, kdy budete muset začít přetvářet svůj návyk tak, aby vám začal přinášet výsledky. A toto je změna způsobu chování.
Když už tedy víte, co byste měla měnit, udělejte si chvilku pro sebe a napište si, co vám ničí váš životní styl.
Jsou to chutě, stres, emoce, nevypnutý hlad, neschopnost těla vylučovat odpad ze 70 trilionů buněk, inzulínové vlny, nebo potraviny, které vás zalepí a zahlení?

Základem zdravého životního stylu jsou:
– pravidelný pohyb
– každodenní pití čisté vody
– pravidelné/každodenní jezení ovoce
– pravidelné/každodenní jezení zeleniny
– dostatečný pravidelný spánek
Nic víc.

Pokud z toho nic nemáte a místo toho máte:
– pravidelné pití kávy
– každodenní jezení chleba
– pravidelné jezení příloh, masa, mléka a mléčných výrobků
– pravidelné jezení sladkostí
– dostatečný spánek jednou za 14 dní

nemůžete se divit, že je vaše tělo v horším stavu. Neříkám, že káva, chleba, přílohy, maso, mléko a mléčné výrobky se nesmí jíst. Neříkám, abyste udělali všechno proto, abyste uvedené potraviny minimalizovali ve svém životě.

Pouze říkám, abyste si začali tvořit zdravé návyky, protože, jakmile se pití vody stane vašim návykem, tak už k jejímu pravidelnému pití nebudete potřebovat vůli, už to pojede na automat.

 

Stejně tak jako máte s ranním čištěním zubů. Taky si nemusíte pouštět motivační videa, abyste si je vyčistili. Prostě máte z toho návyk, je to součástí vaší osobnosti.

Jakmile budete mít nový návyk například s pitím vody, pak váš mozek bude přesně vědět, co má dělat a nebudete muset pití vody řešit stále dokola.

Tím se liším od většiny poradců pro výživu. Nechci nikomu vnucovat jídelníčky, protože jsou z pohledu životního stylu jenom flirtem. Pokud někdo chce hlubší a trvalou změnu, tak musí jít cestou tvorby návyků. Není to zas tak těžké, ale je důležité pochopit, jak se to dělá, jaké zákonitosti při takové tvorbě platí, aby vás to náhodou nezavedlo do nějaké slepé uličky nějakých dogmatických skupin, které hlásají, co by se nemělo, nebo jak by se něco mělo a ignorují to, jak naše tělo funguje.

Caesar salát s domácími krutony

Caesar salát s domácími krutony

Mozek miluje když jíme něco, co křupe. Ale nejenom proto je caesar salát s křupavými krutony jedním z mých nejoblíbenějších. Chuťově vyvážená zálivka vytvoří příjemný zážitek ze zdravého jídla a hrst krutonů uspokojí mozek a doladí tak zážitek směrem k dokonalosti. CO...

Pin It on Pinterest

Share This