Dalším krokem, který jsem musel v rámci změny svého životního stylu udělat, bylo uvědomit si, že moje cesta nevede přes vylepšování stávajících jídel zdravějšími, nebo bio surovinami, nebo ingrediencemi, ale přes zavádění zcela nových jídel do mého života. Připouštím, že dočasně může i fungovat vylepšování stávajících jídel o zdravější ingredience, třeba vánoční salát s jogurtem místo majolky…nicméně pro realizaci změny, opravdové změny je nevyhnutné jít postupně to nových receptů.

Nebo taková ta snaha o přípravu zdravé varianty, třeba guláše. Pro mě to byla slepá ulička. Mnohokrát, opravdu mnohokrát, jsem se pokoušel udělat zdravý guláš, zdravou svíčkovou či jiné pokrmy, které nepatří mezi zdravá jídla, ale nikdy se mi to nepovedlo dostat to tam, kam jsem chtěl a vždy jsem narazil na nějakou drobnou pachuť nebo chuť, která celý ten výsledek ničila, devastovala a dehonestovala, bez ohledu na to, kolik času a námahy jsem jídlu věnoval.

Pamatuji si na pokus, kdy jsem se snažil své blízké přesvědčit o tom, že guláš ze sušeného sójového masa je stejně chutný jako obyčejný guláš z hospody. Nikdy se mi to reálně nepovedlo – bez ohledu na to, kolik papriky, cibule, česneku a majoránky jsem do toho nacpal – výsledek byl vždy poznamenán takovým tím malinkým tónem chutě, kterou jídlu dodává sójové maso, tempeh, tofu, nebo jiné suroviny.

Na základě těchto zkušeností jsem mohl postoupit na další úroveň, ovšem až poté, co jsem si uvědomil, že vylepšování stávajícího repertoáru jídel o zdravé ingredience nikam nevede – ani ke spokojenosti z chutí, ani se to neblíží ke zdravé výživě a zdravému životnímu stylu.

Když chcete doopravdy změnit životní styl tak rychlejší bude, když začnete s rozšiřováním svého stávajícího repertoáru o nová, zdravá jídla.

Z toho důvodu jsem začal i já aktivně vyhledávat nové ingredience, nová jídla a nechal jsem se inspirovat od lidí, kteří se tomu věnovali profesionálně, nebo jako hobby.

Co se týče inspirace, je důležité si uvědomit, že existují 3 typy lidí: první typ jsou vizuální typy – tito lidé se většinou nechávají inspirovat obrázky. Obrázky – jak to jídlo vypadá, jak hezky naaranžované je apod. Dále existují auditivní typy – tito se nechávají inspirovat tím, jak se jídlo jmenuje – toskánské fazole, pařížský krém nebo jiné sexy názvy je upoutají víc než jakýkoliv barvitý obrázek. No, a nakonec existují kinestetici – ti se nechávají inspirovat pocity, chutěmi a vůněmi. Tito lidé zapojují své smysly, které jim sbírají informace, pocity, chutě a vůně, kombinují to vše dohromady a nakonec si z toho namíchají nějaký pocit.

Takže pro každého jiná inspirace:

  • vizuálové, vy vyhledávejte recepty na Googlu – ne podle webových stránek, ale podle obrázku.
  • auditivní, se nechte inspirovat názvy – jak to jídlo nebo příprava zní – vyhledávejte názvy a nechte je na sebe působit – co vám to připomíná – toskánská, mexická nebo thajská polévka? Každé slovo má jinou energií a ta energie vám prostřednictvím konkrétního slova napoví, zda to pro vás je nebo není.
  • kinestetici – soustřeďte se na vůně, chutě a pocity – ty vám řeknou, jestli nové jídlo je přesně pro vás.

Vnímáme prostě jinak a proto je pro každého důležité něco jiné..

Pin It on Pinterest

Share This