Dnešní článek beru jako vzpomínku na svoje začátky. Na tu dobu, kdy jsem začal svoji změnu. Když jsem zhubnul prvních 5 kilogramů své nadváhy, aniž jsem tušil proč. Jestli to bylo tím, že jsem omezil alkohol, nebo tím, že jsem byl dvakrát plavat, či tím, že jsem již začal jíst ovoce. Netušil jsem….

Samozřejmě, že jsem se začal zajímat o to, co to mohlo způsobit, ale nových věcí bylo tolik, že přiřadit něčemu důležitost a důvod, proč jsem zhubl, by byla naprostá naivita. Četl jsem různé knihy, články, sledoval videa a navštěvoval různé kurzy.

Když se dívám na svoje fotky doby před 15 lety, kdy jsem měl ještě tak o 25 kilo víc, jsem rád, že jsem se dostal až sem. I když mi to dlouho nešlo do hlavy, jak se mi to vlastně povedlo.

Co bych si přál vědět, kdybych začínal ještě jednou?

1. NEMUSÍM POČÍTAT KALORIE

Nejvíc lituji, že jsem si neuvědomil, že 100 kalorií brokolice a 100 kalorií z big mac menu je velký rozdíl. Ani ne tak těch kaloriích, jako o tom, co ty kalorie ve vás udělají. Začátek mého koketování se zdravou výživou se neslo v duchu výpočtů kalorií a proteinů a jiných nesmyslů, které mi nikdy žádné výsledky nepřinesly. Ten důvod je jasný, nepřinesly, protože ani nemohly.

Pokud nějaká jednotka má dva výsledky, tak to není jednotka, ale blud.

Doslova fyzický úleva na mne dolehla, když jsem si to uvědomil a skončil jsem s počítáním a spalováním kalorií. Je mi už jasné, že k ničemu takovému nedochází. Kdyby docházelo, tak by to tady vypadalo jinak.

2. POTŘEBUJI VĚDĚT, KDE JE ZAČÁTEK

Jsou věci, které se změnit nedají a ty se musí jenom přijmout. Tak jak jsou. To hlavní, co musíte přijmout, je váš stávající stav. Je jedno, že jste taková nebo maková, že máte velikost L, M nebo XS, že jste Italka, nebo Češka. Potřebujete totiž vědět, kde je začátek, abyste se mohly pohnout dál. Odmítání stávajícího stavu vás totálně zastaví, paralyzuje. Když nevíte, kde je, nebo byl začátek, protože nejste schopna jej přijmout, tak nemůžete vnímat jakékoli pokroky a cesta změny se stane demotivující.

Byl jsem už na cestě změny a po krátké dovolené jsem se dostal ze svého tempa ven, a nešlo mi to žádným způsobem zpět nahodit. Dlouho mi trvalo, než jsem si uvědomil, kde jsem, abych věděl kterým směrem jít.

Když nejste schopni vnímat současnost, vaše mysl se snaží dostat do budoucnosti, ale odmítavý postoj současnosti vám znemožní identifikovat cestu, protože mysl prostě neví, odkud se jede.

“Pokud přijmete to co je, jak nejrychleji to jde, tak vaše mysl bude schopna identifikovat start. Když má start, zná začátek a přesně ví, jaký první krok má udělat, aby se dostala do cíle.”

3. STAČÍ TO DĚLAT DENNĚ

Rozhodnutí, že něco změním, jsou těmi nejdůležitějšími okamžiky života. Jenom změnou se posouváme o krok dál.

Pokud budeme pořád dělat to samé, nemůžeme očekávat jiné výsledky.

U rozhodnutí to však jenom začíná. Samotná cesta začíná až po něm. Jenom tehdy se můžete na své cestě posunout, když to čeho chcete dosáhnout, začnete dělat denně. Ano, denně. Řeknete si, jak proboha mám něco se zdravou stravou, nebo zdravým životním stylem dělat denně? Denně si třeba udělejte něco zdravého. Je jedno, zda to bude čistá voda, kousek ovoce, či nějaké zdravé jídlo. To nejdůležitější je, že to budete dělat denně. Když si jeden den dáte ovoce a uděláte si i nějaké zdravé jídlo, neznamená to, že následující den jste od toho osvobozeny. Kupte si nástěnný kalendář, velký nástěnný kalendář. Pověste si jej na zeď a každý den, když si dáte něco zdravého, zaznamenejte to červeným křížkem. Vaším úkolem bude si dát něco zdravého – denně. Vyberte si samy, jestli budete pít čistou vodu, jíst ovoce, nebo zeleninu. Pokud něco z toho uděláte, tak si ve svém kalendáři uděláte křížek. Vaším úkolem je udržet nepřetržitý proud křížků. Pravidelným aktem získáte více vůle, začnete se rychleji zlepšovat a vaše motivace dosáhne správné úrovně.

4. SNIŽTE SVŮJ STANDARD

Změňte svůj názor na to, co je výstupem změny vašeho životního stylu. Hned první dny nemusíte mít ke snídani ovocné smoothie, k obědu něco lehkého a po večerním sportu zdravý salát. Snižte svůj standard, názor na to, co by to mělo být a jak by to mělo vypadat a uspokojte se třeba s jedním jablíčkem, nebo s denním pitným režimem čisté vody, nebo salátem k vašemu obědu. Jezte něco bezvýznamně zdravého, ale jezte to denně.

“Snížením standardu se oprostíte od sebeposuzování a hlavně od
odsuzování.”

Jakmile začnete být k sobě milá, dostaví se uvolnění, po kterém se vám snadněji bude kráčet k cíli.

5. ZAČNĚTE TÍM, ČEHO JE NEJVÍC

Když jsem začal se změnou životního stylu, vplul jsem do moře informací. Informací o všech detailech zdraví, zdravé stravy, nebo zdravého životního stylu. Všichni něco psali a vysvětlovali, proč je důležitý tento vitamín, nebo jiný minerál. Jestli jsou zdravé tyhle tuky, nebo tamty proteiny. A v takovém případě, kdy se začnete soustřeďovat na velké množství detailů, nejste schopny udržet pozornost na hledáčku změny. Ale čím mám začít, když opravdu nevím? Já vždy začínám od významných věcí, od něčeho velkého, od něčeho důležitého.

V zdravé stravě jsem k tomu došel až jednoho dne, kdy mi opravdu docvaklo, že voda tvoří 60-65% našeho těla. Až v tom okamžiku jsem si uvědomil, že pokud začnu s vytvářením návyku na pravidelný pitný režim čisté vody, tak si vyřeším 60% svého těla. Kdybych se věnoval hledáním zdrojů a doplňků, které by mi hlídaly hladinu vitaminu B12, tak to dělám ještě dodnes.

Těchto 5 věcí, mi opravdu pomohlo posunout se dál ve své změně. Netvrdím, že jsou jediné, ale jsem si jist, že kdybych je na začátku změny znal, tak by mi hlavní část změny trvala přinejmenším o půlku méně. Ať už se jedná o nesmyslnost počítání kalorií, nebo soustředěním se na velké věci – věděl bych, kam napřímit svou pozornost, abych se na cestě posunul. Uvědomění si začátku, počátečního stavu se všemi jeho parametry a pravidelné opakování s méně přísným standardem vám pomohou vytvořit nastavení orientované na cíl, které budete moci použít nejen při změně stravovacích návyků, ale rovněž při jiných částech vašeho životního stylu, které ve vašem životě vyžadují změnu.

Pin It on Pinterest

Share This