Když jsem v neděli připravoval oběd, prolítla mi hlavou otázka: co si dám letos k Vánocům místo kapra? Chtělo by to něco lehkého, co se bude hodit k salátu, říkám si. A jelikož dobrá věc provedená špatným způsobem nebude nikdy dobrá, když se jedná o smažení…však víte, ze smaženého nikdy zdravou mňamku nevykouzlíte…napadlo mě, že bych alespoň něco nového mohl vyzkoušet. Ale zase zkoušet nový recept na Štědrý večer…do toho se mi nechce.

Na Facebooku jsem si v rámci jedné diskuse o možnostech různých alternativ kapra rozšířil svoje obzory. To byste koukali, co se všechno dá k salátu vysmažit: J Zaujal mě například název nekapr ovesný, nebo hlívokapr či podkovičky z patizónu..

Napadlo mě, že bych mohl všechny tyto recepty místo vás vyzkoušel, ušetřil vám tak čas a poskytl vám ucelené informace na jednom místě. Otestuji to vše najednou a udělám si takový ochutnávkový předvánoční večer.

Pokud budete chtít, můžete mi níže na sebe zanechat email, na který vám pošlu všechny testované recepty, ze kterých si budete moci vyzkoušet buď ten, co se vám dle mého hodnocení líbil, nebo klidně všechny. Po Vánocích vám napíšu, abyste svůj pokus ohodnotili v anketě, kterou poté celou vyhodnotím a připravím z toho vyhodnocení pro ty z vás, co jsou malinko opatrnější a sází raději na jistotu po ověřeném receptu.

Co vy na to?

Pokud tedy souhlasíte, jdeme na to:

Testoval jsem 5 parametrů: (i) vzhled, (ii) vůni, (iii) chuť, (iv) podobnost rybě a (v) pracnost přípravy.

Známkovali jsme známkami od 1 do 5, tak jako ve škole. Celkový výsledek byl průměr všech známek, který daný recept od ochutnávačů obdržel.

Kandidáti 1 a 2

Nekapr Ovesný obalený v trojobalu, nebo v hrašce

Jedná se o směs vloček s uvařeným a nahrubo nastrouhaným celerem, kořeněným rybím kořením, sójovou omáčkou a lžící nori vloček.

Tady je první zajímavost – jak je homo sapiens vynalézavý. J Ti, co by si chtěli užít rybí chuť a přitom nesáhnout na život žádnému kapříkovi vymysleli, že tu chuť si prostě vyrobí. Z mořských řas. Opravdu vychytaný nápad. Věděl jsem, že třeba ti, co mají alergii na vajíčka, si můžou jejich chuť dopřát prostřednictvím lávové soli, ale o mořských řasách jsem nevěděl. A co vy? Nezoufejte. Už je to vymyšlené a můžeme si chuť kapříka užívat.

Nová věc byla pro mě hraška. To je takové těstíčko na obalování z hrachu. Jeho příprava je snadná. Rozmícháte hrašku s vodou a z ní se udělá těstíčko, do kterého namáčíte to, co chcete smažit. Nevýhoda je, že si to nemůžete předpřipravit (myslím to obalování), ale v tom nevidím zas až takový problém. Po osmažení to má takovou neutrální chuť. Co se týče chutě, tak pokud byste v tom chtěli najít chuť hrachu, tak alespoň v tom mém případě, byste se museli trochu víc soustředit, abyste ji tam našli.

Jinak, tento recept mě moc neoslovil. Ten název vytvořil asi velké očekávání, které ovšem lepivou hmotou nijak neoslnil. A výsledky všech ochutnávačů to potvrdily.

Rovněž si myslím, že i podobnost s kaprem je v názvu zavádějící. Spíš bych tomu říkal ovesňák.

Kandidáti 3 a 4

Celer obalený v trojoalu, nebo v hrašce

Nikdy jsem nesmažil celer, ani nepřipravoval žádné „zdravé“ hranolky z něj, takže jsem neměl až takové očekávání, jako u nekapra ovesného. A musím říct, že zpočátku jsem byl k němu spíš skeptický, za co se všem celerům omlouvám.  Výsledek mě totiž víc než potěšil.

Ať už obalený v hrašce, nebo v trojobalu, smažený celer je prostě super. Ostudu si s ním neuděláte. Můžete jej klidně i nabídnout jako doplněk ke kaprovi, který opravdu neurazí nikoho. Ani mé ochutnávače to neurazilo a celer dostal ze všech jedny z nejvyšších znánek.

Celer není úplně podobný kaprovi, ale pokud by se marinoval nějakým japonským rybím kořením, tak by se toho mohlo i dosáhnout. Na druhou stranu si ale říkám – proč? J Když i bez toho je suprovej.

Kandidáti 5 a 6

Hlíva v řase (hlívokapr) obalená v trojobalu, nebo v hrašce

Tady jsem spíš čekal, jakou chuť dokáže vytvořit mořská řasa – ta která se používá na sushi  a to ve spojení s trojobalem a hlívou.

Toto jídlo bylo mezi ochutnávači asi nejvíc rozporuplné. Prostě černá/bílá. Jedna půlka tvrdila, že nic moc a druhá zase pecka. Mně osobně přišla ta chuť velice intenzivní a byla pro mě spíše napodobeninou mořské ryby, než kapříka.

Co se týče pracnosti, je to asi nejpracnější recept, protože musíte nejdříve umýt a naložit hlívu, pak ji zabalit do řasy a pak obalit v trojobalu nebo v hrašce. Ale pokud chcete oslnit… co byste pro to neudělali.

Kandidáti 7 a 8

Marinovaná hlíva obalená v trojobalu nebo v hrašce

K marinování, jsem použil stejné koření, jako v případě hlívokapra, který byl marinován v provensálském koření. Mně osobně toto koření nechutná, ale u ochutnávačů to bylo 50/50. Myslím, že to marinování hlívy je proto, aby se z ní dostala větší část vody a při smažení tolik neprskala. Pokud ji jenom osolíte, nebo použijete koření na ryby, pak si myslím, že výsledek bude ještě lepší.

Tady je nutné zmínit, že co se týče pracnosti, hlíva zabodovala a při kombinaci všech parametrů se stala absolutní vítězkou.

Podívejte se na shrnutí výsledků

 

Tradááááá!!!!! Takže celkovým vítězem se stává….Hlíva marinovaná v trojobalu!!!!! Docela nečekaný výsledek, který překvapil všechny fanoušky ovesných pokrmů a jiného exotického jídla. Nicméně se mi povedlo dostat opět na výsluní celer, který si opravdu zaslouží vééélkou pozornost.

Pro ty, co by chtěli vyzkoušet všechny, nebo kterýkoli z testovaných receptů, prosím nechte mi na vás email. Po Vánocích vám napíšu a požádám vás o hodnocení. Pokud to o těchto Vánocích nestihnete, alespoň budete mít k ruce všechny recepty s linkem na článek, abyste jej nemuseli po netu pracně shánět.

Přeji všem krásné a pohodové Vánoce, hodně dárků, štěstí a lásky.

Pokud se vám některý recept líbí a rádi byste si jej vyzkoušeli, nechte mi na sebe email a pošlu vám recepty a po Vánocích se vám ozvu a ohodnotili byste ten, který se rozhodnete připravovat (nepovinné).

[wysija_form id=“7″]

 

 

Pin It on Pinterest

Share This