Zdá se vám, že jste na tom moc dobře. Už týden jste neprasili a váš rozsah je jenom voda, ovoce a zelenina. Nebo: Už několik dnů se vám každé ráno daří vypít sklenici čisté vody, hned poté si zacvičit pozdrav slunci a pět Tibeťanů, dát si studenou sprchu… a najednou, jednoho dne vstanete a jakoby vás někdo vyměnil.

hmm
Ráno se jako první věc vrhnete na brownie, které se na vás usmívá u pokladny, když si kupujete ranní kávu. Při pomyšlení na cvičení, nebo na čistou vodu, ovoce a zeleninu se vám generují nepříjemné emoce a vy se ani nestačíte divit, co to s vámi je. Jedna čokoláda za druhou a konec v nedohlednu.

Prostě jste vypadli z rytmu.

Je v pořádku, když klopýtnete

Existuje hodně směrů, ať už se jedná o cvičení, o zdravou výživu nebo zdravý životní styl, které jsou v okamžiku, když vypadnete z rytmu, nekompromisní – a některé z nich jsou na mne až moc dogmatické. Vezměte si například směr raw. Dle tohoto směru, pokud si dám do pusy něco, co prošlo tepelným zpracováním, nebo ohřevem … jsem „out“. Někteří ze zastánců tohoto směru se poté, co si dají pizzu, protože se jim spustily tak silné chutě, že se to nedá vydržet, si svoje „raw“ snaží vyčíslit procentem – něco ve smyslu – dal jsem si pizzu, takže už nejsem 100% raw, ale jenom 83,6%. Já si myslím, že i přesto jsou „out“. Rozhodně se nechci navážet do stylu raw, protože jako ostatní směry zdravé výživy má smysl, jenomže takovýto dogmatický styl je mimo.  Můj názor – protože nikdo není dokonalý a každý má právo na chybu a je jedno, jestli si to zavinil sám, anebo okolnosti.

Když někdo vypadne z rytmu, tak by měl vědět, že je to nápuosto noumáuní. Všichni děláme chyby a nejenom doma, v práci, ale i ve svém životním stylu, ve zdravé výživě, ve zdraví. Chyby jsou v našem životě proto, abychom se na vlastní kůži přesvědčili, že něco pro nás není dobré, anebo naopak je.

Když někdo vypadne z rytmu, potřebuje spíš útěchu, pochopení, nebo alespoň klid. Nepotřebuje ještě cítit strach, že ho za to vyloučí z komunity.

Někdy trvá i docela dlouhou chvíli, než si člověk uvědomí a připustí, že vypadl z vagónu. Hned po uvědomění se s tím bohužel nedá nic dělat. Pouze pozorovat a vyčkávat, až nadejde chvilka, kdy se může chytit břehu a vyskočit z proudu, který není pro něj. Ten okamžik je nutné vystihnout. Nejlepší čas je hned po ránu. Myšlenkami to pravidelně kontrolovat, nenápadně pošilhávat, jestli už nadešla chvíle, kdy mám dostatek vůle, abych se chytila břehu a zůstala na pevnině a kalné proudy nechala pro někoho jiného.

Jakmile se držíte břehu, tak:

  • zkuste vydržet alespoň dopoledne bez kávy. Káva totižto rozhodí mysl a ta není poté schopna soustředění a je těkavá
  • udělejte si citronovou limonádu s medem. Nevím proč, ale vždy mi uklidní rozvlněnou hladinu chutí, i když někdy trvají několik dnů.
  • místo sušenek si ke svačině udělejte rozmačkaný banán s datlemi, do kterého vmícháte kávovou lžičku kakaa, nebo dvě polévkové máku a posypte to nakonec slunečnicovými semínky. Tato kombinace má hodně uklidňující účinky.
  • udělejte si chvilku pro sebe a sepište si, co je pro vás v nadcházejících dnech důležité. Jaké jsou vaše priority. Co je pro vás podstatné. Ne naléhavé. Důležité.

Žádný progres nelze dosáhnout bez pádů. Chyby jsou normální, natož ve zdravé výživě a zdravém životním stylu.

Když ji někdy uděláte a povede se vám chytit břehu a vyskočit zase zpět k sobě, zkuste se v myšlenkách vrátit do doby, kdy se vám to stalo, podívat se na to očima paní z finančního úřadu a odhadnout tu chvilku, kdy jste to přestala mít po kontrolou a  zároveň si zkuste vizualizovat chování, které jste místo toho mohla zvolit.

faces
Pro příště už tuto variantu váš mozek bude mít v nabídce a vy si možná po ni budete moci sáhnout.

Takže když příště vypadnete z rytmu, pomyslete na žlutou. Na citronovou šťávu s medem, banán s kakaem, nebo na sluníčko (z pozdravu Slunci). Ani se nenazdáte a budete zpět!

…a kdyby to dlouho nešlo, ozvěte se a něco pro vás vymyslím.

 

Další články

Překonám se raději sportem

Čokoládové smoothie – pochoutka nejenom pro podzimní ráno

Pin It on Pinterest

Share This