Jedna z věcí, kterou lidé při jakékoli změně podceňují, je prostředí. Je tomu tak proto, že nás ve škole nikdy neučili, že prostředí je jednou z několika úrovní, které nám tvoří naši realitu. Pokud chceme dosáhnout změny, potom musíme o prostředí uvažovat jako o nedílné součásti změny a začlenit přemýšlení o něm do svých úvah o změně. Někdy jsou to právě překážky v prostředí, které nám znemožňují pohnout se o krok dopředu.

Představte si, že je večer a vy sedíte v obýváku a nechce se vám číst, a tak si otevřete mobil, nebo počítač a začnete si prohlížet příspěvky na některé ze sociálních sítí. Kromě jiného obsahu vás zaujme článek o zdravém dezertu a najednou dostanete chuť na NĚCO… To něco, co si můžete dát, však závisí od toho, v jakém prostředí se nacházíte, co v tom prostředím máte k dispozici, protože, ačkoli byste při prohlížení facebooku natrefila na článek o croissantech, klidně se vsadím, že byste nevyrazila na noční jízdu si je do nejbližšího supermarketu koupit.

pred-lednici
Nicméně pokud budete mít doma nějakou čokoládu, tak pokud si ji rovnou poté, co dočtete článek o dezertu, nedáte, tak budete muset vynaložit velkou vůli na to, abyste nutkání něco si dát odolala. Pokud však budete mít doma, třeba sušené švestky, nebo datle, pak si je můžete dát bez ztráty desítky a tuny nepříjemných pocitů.

Jak si vylepšit prostředí?

Když se mě mé klientky ptají, jak mohou odolat těmto chutím, které po večerech pravidelně mívají, tak asi nejdůležitější je ujistit se, že se nejedná o chutě na něco malého sladkého v důsledku nevypnutého hladu, nebo o emoční chutě.

Pokud to tedy není ani důsledek nevypnutého hladu, ani emoční chuť prostřednictvím, které zkoušíte zapomenout na nějaké nepříjemnosti, tak je jasné, že se jedná „pouze“ o asociační chuť a s tou se většinou dá něco udělat, aniž byste se musela přivázat k radiátoru, abyste odolala.

Asociační chuť vzniká jako následek:
– Pomyšlení na nějakou událost, která se vám propojuje s nějakou chutí, jídlem, nebo zážitkem
– Prohlížení fotek jídla
– Při opakující se situaci – například, když se koukáte v sobotu na televizi, tak si uděláte popcorn, nebo si otevřete pytlík s brambůrkami
– Při poslechu nějaké hudby, která vám může asociovat nějakou událost, při které jste např. jedla super zmrzlinu
Pokud chcete takovýmto chutím odolávat bez ztráty desítky, jednou ze strategií může být vylepšení prostředí.

Audit lednice, spíží, skříne a šuplíčku první pomoci

lednice-se-zdravym-jidlem
Představte si, že jste kontrolorka z Ministerstva, z oddělení zdravého životního stylu, a v kroku číslo 1 otevřete lednici a pohledem zmapujte, co by tam z vašeho pohledu nemělo být…Vy přesně víte, které jsou ty nepotřebné mňamky, ze kterých máte akorát tak výčitky svědomí,
ta ochucovadla, která vám spouští další chutě
potraviny, které mají prošlou lhůtu spotřeby a slouží jako magnet na ty ostatní, které vás rozhodí. V kroku číslo 2 najděte odvahu a bez ohledu na to, kolik stály… otevřete koš a pošlete je tam, kam patří. Je jedno, jestli jsou ve zlatém obalu, nebo ne.

To je úleva viďte:-) Ano, ucítíte fyzickou úlevu, od zátěží, které vás jenom stahovaly ke dnu, tam kam jste vůbec nechtěla jít. Pokaždé, když vyhodím nějakou nepotřebnou věc, pocítím obrovskou úlevu. Uvolnilo se tam místo, na které pak mohou přijít nové věci, lidé, zážitky.
V kroku číslo 3 si napište seznam nových potravin a věcí, které vám pomůžou změnit prostředí.

kuchynske_nadobi_collage
Mohou to být:

  • mísy na ovoce,
  • košíčky na oříšky,
  • ozdobné sklenice na sušené ovoce, semínka a koření
  • nebo sada nových nožů

Zkuste si promyslet, jestli právě nedozrál čas začlenit do vašeho prostředí některé nové potraviny, třeba:

  • quinoa
  • luštěniny
  • jáhly
  • nové druhy mouky
  • nová ochucovadla – tahini, umeocet, balsamico s datlovou příchutí

… a při té příležitosti byste si koupila i nové nádoby na uskladnění.

Vylepšete si svoje prostředí, abyste v něm mohla dotvořit svoji představu, dostat se zase blíž ke svému cíli.

Pin It on Pinterest

Share This