shutterstock_140026720
Asi jsem už trapný, protože téměř u každého receptu píšu, že je to velká pecka. Ale nemůžu si pomoci a tady u tohoto receptu to prostě opět musím napsat:-) Hledal jsem totiž recept, který by mi umožnil udělat si skvělou večeři a zároveň aby mi zůstalo na druhý den ke svačině. Tady jsem se trefil fakt přesně. Nejen proto, že k večeři je falafel s tahini dipem velmi uspokojivé jídlo, po kterém vás nehoní chutě, můžete se ho najíst dosyta a nemáte pocit, že vám v břiše leží nějaká kláda. Ale i proto, že je to snadno zabalitelná varianta na svačinku, nebo dokonce i oběd druhý den, po kterém se můžete soustředit na svoji milovanou práci a mysl zůstane
soustředěna na to, na co potřebujete.

Příprava není složitá, trvá cca 30 min, z jedné dávky si uděláte cca tucet falafelů. Já si většinou připravuji dvě dávky, abychom všichni (2 dospělí a 2 děti) měli na druhý den, buď svačinku, nebo lehký oběd.

Quinoa falafel

Ingredience
2 vajíčka, nebo pro vegany 3 pol lžíce mletých lněných semínek rozmíchaných v 80ml vody
2 šálky (velikosti 2,5 dcl) quinoy
4 pol lžíce lahůdkového droždí
2 čajové lžičky miso pasty
2 polévková lžička tahini
1 čajová lžička cibulového prášku, nebo můžete nastrouhat jednu střední cibuli najemno
1/2 čajové lžičky česnekového prášku
hrst nasekané petrželky
1 čajová lžička najemno nakrájeného čerstvého, nebo sušeného oregana
2 pol lžíce kokosového oleje
3 P tahini dip
1 svazek mrkve
1 okurka
1 římský salát
pita chléb, množství podle potřeby

Postup

quinoa cervena a bila
Quinou si na 10 minut namočte do studené vody, poté propláchněte a vařte v poměru 3 díly vody a 1 díl quinoy. Vodu osolte, přiveďte k varu a zakryté zvolna vařte 15 – 20 minut tak, aby quinoa byla měkká na skus. Poté propláchněte studenou vodou, sceďte a do mísy, do které budete přidávat další ingredience na falafel, dejte jenom 2 šálky vařené quinoy. Někdy 1
šálek nevařené quinoy odpovídá 2 šálkům vařené, ale někdy je to až o půlku víc – záleží na druhu. (Ten zbytek můžete nechat na druhý den ke svačince – do quinoy si jednoduše nakrájíte jakékoli ovoce, zamícháte a je to:-))

Vegani v blendru rozmixují lněná semínka s vodou a nechají odstát 10 min, až se vytvoří gel.

Do mísy, do které jsme přidali 2 šálky uvařené quinoy, lahůdkové droždí, miso, tahini, česnekový a cibulový prášek (nebo nastouhanou cibuli), přidáme buď lněný gel, nebo 4 vajíčka, petržel, oregano, kokosový olej a dobře promícháme.

Můžete si tam přidat i slunečnicová, nebo chia semínka, ale pokud nemáte, nic se neděje.

Vznikne z toho hmota, ze které polévkovou lžící vyformujete falafely, karbanátky o průměru 7cm, aby se vám tak akorát vešli do ruky.

Pokládejte je vedle sebe na pečící papír. Nechte péci na 180°C 20 min, poté vyndejte, potřete kokosovým máslem, nebo klidně olivovým olejem, otočte, vrchní stranu opět potřete a pečte dalších 15 – 20 minut – do křupava.

FullSizeRender (1)
Vyndejte z trouby a před podáváním nechte malinko zchladit.

Než se upečou falafely, tak si můžete umýt salát, mrkvičky a okurku a nakrájet si zeleninku na nějakou mísu, ze které si ji při jídle všichni můžou dle chuti nabírat.

Rovněž si na talíř můžete dát i pita, nebo libanonský chléb, který si rovněž můžete nakrájet na čtvrtky.

Také si stihnete připravit i skvělý dip.

3P tahini dip

Jednoduchý a moc chutný dip k pečeným jídlům nebo salátům. Rád jej používám k falafelům, protože doplní chuťově pečené falafely.

3P tahini dip
Ingredience
Říkám mu 3P dip, protože je velmi jednoduchý:-)
3 pol lžíce tahini
3 pol lžíce citronu
3 pol lžíce vody
Můžete doplnit o
1/4 čaj lžičky česnekového prášku
1 najemno nakrájená mladá cibulka
špetka nakrájené petrželové natě

Ale i bez těch 3 posledních ingrediencí chutná skvěle.

Všechny ingredience pořádně rozmíchejte v misce. Můžete si ho udělat i více, protože v lednici to v uzavřené nádobě vydrží i týden.

quinoa falafel
Pečené falafely si rozložíte na talíř, vedle něj postavíte talíř se zeleninou, další s pita nebo libanonským chlebem a misku s dipem.

Každý si dle chuti nabere falafely, přidá si zeleninku, vybere pita chleba a lžičkou nabere 3P dip.

Jí se to tak, že si falafel namáčíte do dipu a zajídáte zeleninkou a pita chlebem.

Pin It on Pinterest

Share This