Dnešní článek je o první výzvě, které při změně životního stylu čelíme snad všichni. Popíšu vám, jak se jí postavil já,  překonal ji, zpracoval a postoupil tak do dalšího levelu:-)

Každý z nás je na své cestě někde jinde a všichni čelíme různým výzvám, ale existují některé, kterými procházíme všichni, a o jedné z prvních bych se dnes rád rozepsal. Díky tomu můžete získat další informace, inspiraci a motivaci se s tím poprat.

Takže první překážkou, kterou jsem na své cestě musel překonat, bylo:

NAUČIT SE ALESPOŇ NĚCO O ZELENINĚ

moje prvni VÝZVA zelenina
Říkáte si, haháá, tak to já nemusím. Ale není to až tak snadné, jak se na první pohled zdá. V období, kdy jsem já začal svou změnu, nebo přesněji, když ona začala ve mně, jsem znal všechna jídla, od chateaubriand až po ústřice. Věděl jsem, jak chutnají, kde si na ně koupit ingredience a samozřejmě, kde je mají nejlepší. Znal jsem všechny dobré sýry, a vína, která se k nim nejlépe hodí. A vína, ta jsem znal opravdu dobře…

Začal jsem hubnout a kamarádi z posilovny mi doporučovali, abych se obrátil na někoho, kdo mi s hubnutím pomůže. Vzal jsem si to k srdci a po konzultaci s výživovou poradkyní – paní Divišovou, jsem odcházel s jedinou informací v hlavě. Začnu jíst zdravě. Začnu jíst zdravě.

OVŠEM, CO TO VLASTNĚ JE? Co je zdravé? Znamená to, že vše, co jsem do té chvíle jedl, nebylo zdravé? To jsem si samozřejmě nechtěl připustit, na druhé straně ovšem větička ZAČNU JÍST ZDRAVĚ – mě pořád pronásledovala a já jsem jí, chtě, nechtě, musel věnovat dostatek pozornosti a myšlení až jsem konečně dospěl k závěru, že když začnu jíst zeleninu, tak začnu jíst zdravě, protože v té době jsem zeleninu vnímal pouze jako ozdobu jídla a ne jako něco, co bych měl jíst a už vůbec ne to, co by mělo tvořit většinu mého jídla.

Ufffff! Ulevilo se mi, když mi došlo, že k tomu, abych mohl jíst zdravě, musím začít jíst zeleninu. Ano začal jsem. Poctivě jsem dojídal veškeré oblohy na svých talířích a díval se přes prsty na ty, kteří je tam nechávali. Cítil jsem však, že to množství….nic moc.

zelny
Sedmnáct sedmicentimetrových nudliček zelí, posypaných dvaceti mikrogramy mrkve a třícentimetrovým kouskem rajčátka, zakrytý patnácti centimetry čtverečních salátu …hmm, to opravdu asi není hodně.

Rozhodl jsem se pro rázný krok. Koupím si zeleninu v supermarketu. Paráda! Když jsem tam vešel, zjistil jsem, že sice zeleniny tam mají hafo, ale mne nenapadá žádné jídlo, které bych z ní mohl připravit. Žádné. Na rozdíl od situace u řezníka, kam, když jsem vešel, mě hned napadaly recepty, aniž jsem měl maso vybrané.

Matně si vybavuji, že tenkrát v tom supermarketu vyhrála květáková polévka, ale rozhodně jsem se s tím nehodlal uspokojit. Otevřel jsem internet a začal hledat zdravá jídla.  Po zadání slov zdravá jídla do vyhledávače na mne vyskočila ta jídla, která jsem doposud jedl!!! Změnil jsem to tedy na zeleninová jídla. Ale průšvih!!! Věci jako lilek, jáhly, miso, pohanka a sto druhů salátů… To doopravdy někdo kupuje všechny ty saláty? Nechápal jsem, jak se mohlo stát, že jsem za celý svůj dospělácký život ani nezaregistroval, že vůbec něco takového existuje. Římský salát, dubáček, rucola, nebo čekanka (jo tu jsem asi vnímal, protože vypadala hezky). 

salaty

Když jsem doma oznámil, že začneme jíst zdravě, koukali na mě, jako bych spadl z višně. Taky je možná napadlo, že jsem zjistil, že do jídla, která jsme doposud jedli, přidávají jed, nebo co… Vysvětlil jsem jim však svoje myšlenkové pochody a ujalo se to. Po květákové polévce přišel na řadu šopský salát, který osobně považuji za takový můstek mezi zdravou výživou a tím, co nás ve škole a školce učí jíst. Vždy se můžete vrátit tam a zpět a zase tam a chvilku tam pobýt a pak zase zpět…

…následovala rajčata s mozzarellou, různé druhy polévek, od špenátové, kapustové, zelňačky po brokolicovou, mrkvovou a dýňovou, došlo i na pečenou zeleninu, rizota, špagety s cuketou a rajčaty (ale prozatím stále se slaninkou a mascarpone:-)), prostě… té zeleniny tam začalo být čím dál víc.

K tomu, abych mohl neustále rozšiřovat výběr zeleninových jídel, jsem se musel o ní něco naučit. Kromě toho, kde se kupuje, jak se skladuje, kdy ji nekupovat vůbec, prostě něco navíc. Je to stejné, jako když začnete hrát golf, nebo si koupíte nový foťák, nebo si pořídíte nějaké domácí zvíře, nebo akvárko…tím to prostě nekončí, tím to jenom začíná..

Buďte na sebe hodní, ani střední školu jste nedodělali za víkend… Všechno má svůj čas. A postupný přechod na zdravou stravu je to, co vám můžu doporučit.

Vezměte to tak, že týdně máte k dispozici 14 jídel, do kterých můžete nějakým způsobem zamontovat zeleninu. Obědy asi vyřešíte v práci, ale zpočátku zkuste, alespoň jako já, dojídat oblohy:-) No, a pak se nechte inspirovat okolím. Určitě se najde někdo, kdo vám řekne o novém zdravém jídle. Pokud ne, tak se zeptejte. Jaké dobré zdravé jídlo jsi naposledy jedla? Získáte tak tipy a ověřené doporučení je to, co funguje nejlíp.

Myslete však i na hlavní ingredienci toho kterého konkrétního jídla. Pokud nemáte rádi kopr a k salátu Paris od kámošky se podává jogurtový dresink s koprem – ten asi nebude pro vás ten pravý ořechový. Raději se vždy zeptejte na hlavní ingredience doporučovaného jídla a taky, kde se to kupuje. Je sice fajn vědět, že do receptu patří sladká bazalka, ale když nevíte, kde ji koupit, tak si asi žádné thajské jídlo jen tak neuděláte…

Nemusíte hned všech 14 jídel vyměnit za ta zeleninová. Začněte třeba jedním víkendovým jídlem a menším cílem – dát si jednou týdně salát jako hlavní jídlo. Postupně, podle toho, jak se vám to povede, můžete udělat o víkendu dvě zeleninová jídla (oběd a druhý den večeři) a k jednomu salátu v týdnu přidat ještě jedno zeleninové jídlo. Pak to nějaký čas – týden, dva tři držet na této úrovni a pak to zase zvýšit o jedno. Nevadí, když další týden nebude žádné jídlo zeleninové, protože zrovna vyrážíte na dovolenou, nebo za babičkou… důležité však je zase se potom vrátit a počet zeleninových jídle zvyšovat 🙂

TAKŽE:

– dojídejte oblohu:-) –  sedmnáct sedmicentimetrových nudliček zelí, posypaných 20 mikrogramy mrkve a třícentimetrový proužek okurky nakrájený na deset proužků – to zas není moc!!!

– oprašte své informace o zelenině a přidejte k nim informace o tom, kde se kupuje (trhy, obchody), jak se skladuje (sklep, garáž, lednice), kdy ji nekupovat vůbec a kdy naopak je skvělá.

–  z nuly na 4 zeleninová jídla týdně je super pokrok. Stačí, když to dáte za měsíc a udržíte to dva. Pak už to půjde samo. Buďte na sebe hodní, ale důsledně dodržujte to, co jste si naplánovali.

– když vypadnete z vagónu (dovolená, nebo pobyt u babičky), nic se neděje, vraťte se na začátek.

– nechte se inspirovat – kamarádi, internet, časopisy – nechte je na sebe působit a co vás chytne, toho se držte!

…a úsměv, s tím to jde líp!

Tady je pro vás pár tipů na jednoduchá zeleninová jídla:

Mrkvový salát s avokádem

Nejrychlejší špenátový krém

Quinoa s tvarohem – rychlý recept na vypnutí hladu

Pin It on Pinterest

Share This