Pochopení toho, jak funguje v našem těle inzulín, vám doslova prodlouží život. Ti z vás, kteří koketují se zdravou výživou a zdravým životním stylem, by to měli už dávno vědět. Z přednášek, které organizuji, však vím, že opak je pravdou. Není to nic těžkého na pochopení, takže pojďme na to.

Zkuste si představit, že jíte jakoukoli čokoládovou tyčinku, sušenku plněnou jakoukoli náplní, nebo třeba i čokoládu. Vysvětlím vám svými slovy, co se ve vašem těle děje od okamžiku, kdy sníte tuto tyčinku, sušenku nebo čokoládu. Všechny tyto výrobky obsahují totižto cukry, a je
jedno, jestli ve formě bílého, třtinového, nebo palmového cukru, medu, javorového nebo agáve sirupu. Cukr v této formě se dostane do krve a tím se zvedne hladina cukru v krvi. Takto zvýšená hladina cukrů v krvi je pro naše tělo nebezpečná. Náš mozek má zpravodaje po celém těle a jakmile se o tom dozví, okamžitě se spojí se slinivkou – orgánem, který je zodpovědný
za výrobu inzulínu. Podle výše hladiny cukrů vyrobí slinivka potřebné množství inzulínu – hormonu, o kterém všichni víme, že vysbírá cukry z krevního oběhu a odveze je do svalů a tím sníží nebezpečnou vysokou hladinu cukru v krvi.

Kdyby to takto probíhalo, tak by to asi nebylo až tak zvláštní a pro nás problematické. Je tam však jedna věc, kterou v celičkém Rakousko-Uhersku ví jen málo lidí – a to, že inzulín sice dopraví cukry do svalů, ale až potom, co odpraví tuky, které se tam právě v tom okamžiku nachází. A kam? No přece do okrajových částí těla, mezi které patří například oblast břicha
a zadečku. A jelikož mu to trvá nějakou dobu, tak v mozku už jsou hodně nervózní a tak bombardují slinivku telefonáty, aby vyrobila inzulínu víc…a víc… a víc. Ale to jenom urychlí ukládání tuků. Takže jedinou jistotu, kterou při pojídání těchto výrobků máte, že se vám veškerý tuk uloží tam, kam nechcete.

V okamžiku, kdy se uloží poslední kapénka tuku, máme v krvi mnohem vetší množství inzulínu, než je potřeba. Toto větší množství inzulínu strááášně rychle sníží hladinu cukrů v krvi a tím, že to takto rychle klesne, tak najednou ztrácíme energii a dostáváme znovu velkou chuť… a znovu na něco sladkého.

Pokud si však dáme croissant s latté, jakoukoli čokoládovou tyčinku, sušenku plněnou jakoukoli náplní, nebo třeba i čokoládu a nebo těstoviny se sýrem, nebo rýži s masem, nebo zmrzlinu, nebo pizzu, nebo brambory s kuřetem, nebo řízek a salát nebo…jakékoli klasické jídlo, tak můžeme počítat s tím, že se nám hladina inzulínu, s účinky popsanými výše, zvedne.
Takto to může pokračovat až do dne, kdy naše slinivka dostane z mozku telefonát a řekne: „Kašlu vám na to, žádný inzulín už nebudu vyrábět!“ a tento stav se nazývá…cukrovka.

Chápu, že jen tak, ze dne na den se nedá skoncovat se všemi těmi výrobky, nebo jídly, které nás provázely od dětství a spojují se nám s mnohými emočními zážitky. Ale za jakou cenu s nimi dobrovolně zůstáváme? Ze svých zkušeností a zkušeností svých klientů vím, že s těmito závislostmi se dá bojovat a vyhrát, i když k tomu, abyste vyhráli si nemusíte odepírat potěšení z života a nastoupit na cestu askeze.

Vytvoření nových návyků vám prozáří smysl vašeho života, abyste jej konečně viděli a nové návyky vám bezbolestně vytlačí ty špatné, aniž byste si nějaké trápení uvědomovali.

 

Další články:

Je na smutek lepší čokoláda, nebo nějaké změna?

Měním chutě, měním život – BAZALKOVÉ PESTO

 

Pin It on Pinterest

Share This