Seznamte se – toto jedinečné ovoce, byste měli rozhodně vyzkoušet, protože tady bude jenom tak do konce dubna a potom zase až koncem roku. Proč? Ze stejného důvodu, jako mandarinky. Myslím pravé mandarinky. I ty, stejně jako krvavé pomeranče, dozrávají jenom v určitou dobu. Prostě tvrdohlavé ovoce. Roste jenom tehdy, kdy si to před tisíci lety naplánovalo:-)

Toto jedinečné ovoce, na kterém teď poslední týdny ujíždím, je jedinečné pro svoji kombinaci chuti i barvy a tato kombinace z toho dělá absolutní pecku.

Jak jeho název napovídá, krvavé pomeranče jsou červené barvy, myslím tím, že dužinu mají krvavě červené barvy, někdy mají krvavě červené skvrny na vnější straně jednotlivých měsíčků, ale skoro vždy na jejich vnitřní straně. Koncentrace červené vnitřní „náplně“ závisí na konkrétním typu pomerančů a jejich růstových podmínek.

Když si je budete vymačkávat, tak to opravdu vypadá více jako krev, než jako šťáva z pomeranče.

Z čeho je ta červená barva?

Krvavé pomeranče jsou „krvavé“ z pigmentu zvaného anthocyanin, který se hodně nachází v rostlinné říši a může se vyskytovat ve formě červené jako u třešní, nebo modrofialové jako například u  červeného zelí, nebo modré jako u borůvek a chrpy, nebo dokonce fialové jako u macešky a lilku.

Anthocyanin je považován za silný antioxidant, který s dalším antioxidantem – vitaminem C, ale také draslíkem, vitaminem A, železem a vápníkem, z něj dělá opravdu nutričně lákavý zdroj živin. Nevím jak se na to došlo, ale vědecké zdroje uvádějí, že krvavé pomeranče pomáhají zabraňovat hromadění špatného cholesterolu, snižují riziko srdečních onemocnění a dále rizika vysokého krevního tlaku, cévních mozkových příhod a šedého zákalu.

Ri¦üs¦îa-7
Odkud vlastně krvavé pomeranče pocházejí?

Krvavé pomeranče rostou na Sicílii a ve Španělsku, ale jejich odrůdy Tarocco Moro (nebo Morro), a Sanguinello (nebo Sanguigno) najdete i v jiných částech zeměkoule. Pokud je začnete konečně registrovat a zařadíte je do svého jídelníčku, tak uslyšíte hlavně „sicilské krvavé pomeranče“, i když jsou pěstovány i v jiných částech světa.

Stejně jako u mnoha citrusových plodů, tyto krvavé pomeranče jsou v sezóně právě teď – na severní polokouli od prosince až tak do dubna, nebo května.

Co mi na krvavých pomerančích chutná?

Nechci vás mystifikovat, ale nebude velkým tajemstvím fakt, že krvavé pomeranče chutnají jako pomeranče. Jsou o něco více hořké, než normální pomeranče, ale zase méně kyselé. Některé typy jsou vlastně sladší než průměrné oranžové, ale dle mého názoru je na nich prostě něco zvláštního a tím je myslím tak neuvěřitelná kombinace barvy a chutě.

Co si dělám z krvavých pomerančů?

Já je používám po každé lekci Bikram Yógy. Nevím, jestli víte, ale po každém sportu máme takové 45 minutové okno, ve kterém si naše tělo potřebuje doplnit do svalů cukry, které u sportu spálilo. Nejlepší jsou jednoduché cukry, aby s tím nemělo naše tělo až tolik práce. A ideálně lehce stravitelné – chápej přírodní, s co nejmenším množstvím vlákniny, aby se do svalů dostaly co nejrychleji. A přesně to jsou pomeranče a v tuto dobu pomeranče krvavé .

Uvidíte, že pokud si po sportu začnete dávat „rychlé“ cukry formou například vymačkaného pomeranče, tak se vaše svaly dokáží rychleji zregenerovat a nepocítíte až takové namožení, jako standardně. Taková aktivní regenerace může začít zlepšovat vaše výsledky tím, že pocit namožených svalů po jakémkoli tréninku zmizí a vy začnete mít větší odvahu se do toho příště opřít víc a posunout tak svoje hranice zase o kus dál.

A víte, co je na tom ještě super? Hmm Když začne vaše tělo doplňovat do svalů cukry, tak bude muset přehodit na „spalování“ tuků. Takže vytoužený efekt cvičení by se pak mohl ještě prodloužit…a u těch, co zatím netuší jak jej spustit, tak alespoň v této fázi nastartovat.

Z krvavých pomerančů lze také připravit skvělé smoothie. S ananasem…aaaaaaach!!!! ta barva a chuť, to vás dostane, nebo také s hroznovým vínem.

Skvělým tipem je i sorbet z krvavých pomerančů, i když chápu, že ne všichni mají v tuto dobu chuť na něco ledového…

Ale přece chce to zkusit něco nového!!!!!!:-)

„Život je jako jízda na kole: chcete-li si udržet rovnováhu, musíte být stále v pohybu.“ Albert Einstein

Další články

Naše chutě a emoce

Quinoa s tvarohem a špenátem – rychlý recept na vypnutí hladu

Pin It on Pinterest

Share This