Rozhodl jsem se, že pro vás vytvořím sérii článků o tom, jak nám složitosti světa, a je jich opravdu hodně, ztěžují život a jak se s nimi vypořádat.

Tak pojďme na cukry. Proč? Někteří se s nimi setkávají tak často, že možná i častěji než se svým opravdovým já. Ano, cukry jsou jednou se složitostí světa, které nám komplikují život. Čím?

Nepochopením jejich významu

Cukry mají pro nás nezastupitelný význam:

  • Jsou jedním ze zdrojů energie, kterou naše tělo potřebuje denně
  • Jsou zdrojem, ze kterého nám naše tělo tvoří serotonin – hormon dobré nálady

Energie je dobrá na dosahování našich cílů, na dobrou náladu, sílu…ale proč ten cukr má takové protichůdné postavení v naší společnosti? Jedni ho uctívají, druzí zatracují. Nejhorší na tom je to, že obě strany mají pravdu.
Tou složitostí je, že pokud se přikloníme na jednu nebo druhou stranu – k příznivcům, nebo k odpůrcům cukrů – tak jsme prohráli, protože buď ztratíme jeden ze zdrojů energie a dobré nálady, anebo můžeme také skončit s cukrovkou, nebo infarktem.

Co jste o cukru nevěděli

Cukr se chová jako jed, a škodí nám…a dělá se z něj…

Hohóóó, jak to? Cukr se totižto skládá ze dvou složek, glukózy a fruktózy. Glukóza, tzv. hroznový cukr, je ten zdroj naší energie, ale zase není tak chutná a sladká jako fruktóza, která dělá sladké sladkým. Druhou složkou cukru, která – objemově většinou zastoupená stejným podílem jako glukóza, je fruktóza.

Fruktóza se v našem těle netráví jako glukóza. K jejímu metabolismu dochází v játrech a to způsobem, kterým se v našem těle odbourávají jedy, včetně takových jako je alkohol.

A tam v játrech se většina fruktózy metabolizuje na… TUKY!!! TUKY???? Ano, přečetli jste si to správně, na tuky!

Takže, pokud si dáte croissant, nebo jakoukoli jinou sladkost, o které jste se dočetli, že obsahuje 40% cukrů, 40% tuků a 20% zvětšovačů objemu a ceny, tak musíte počítat s tím, že půlka těch 40% cukrů se v játrech promění na tuky!!!!! Rázem se z tyčinky stává sladká slaninka nebo bůček, alespoň co se množství tuků týče.

No to je hrozný!!!

Hmm, je to tak, ale už aspoň víte, proč jsou cukry složitostí života.

Můžete je vyloučit ze svého života a ztratit tak zdroj energie a dobré nálady, anebo si je uchovat a žít s rizikem, že se mi větší část dobrůtek uloží na…

Ale co teď máme dělat? Máme začít jíst jenom bílkovinnou stravu?

Nééééééééé, prosím jen to ne!!! To dělá většina svalovců, kterým jejich trenéři do dnešního dne opakují mantru svalovců:
když chceš svaly, musíš jíst to, co svaly obsahují – bílkoviny, óóóóhmmmmm…
když chceš svaly, musíš jíst to, co svaly obsahují – bílkoviny, óóóóhmmmmm…
když chceš svaly, musíš jíst to, co svaly obsahují – bílkoviny, óóóóhmmmmm…

Tak co máme dělat?

Pokud nechcete, aby se půlka sladké dobrůtky umístila na vnější části vašeho…(tady ať si každý doplní to svoje), tak byste si měli promyslet novou možnost, prostřednictvím které:

  • Zajistíte tělu potřebné množství cukrů, abyste měli energii a dostatek serotoninu (pro dobrou náladu), protože to jsou důvody, proč všichni jíme sladké dobrůtky!!!
  • Zajistíte tělu, aby nehladovělo, protože hlad a dobrá nálada se někdy vylučují
  • Tělo získá hlavně cukry, které neobsahují tolik fruktózy, jako sladké dobrůtky
  • Získáte cukry, které by mohly být i levnější, abych ušetřil na nové kalhoty, protože do těch starých se už nevejdu
  • Se z vás nestane (tady ať si každý doplní to, k čemu velikostně směřuje)

Změnte myšlení

Cože? Proč mám změnit myšlení? Mně možná stačí zmenšit velikost sladkých dobrůtek.
Ahá, takže se vám na vnější část vašeho…(tady ať si každý doplní to svoje) uloží jenom půlka…Hmm, tak to si jenom prodloužíte dobu, za kterou se z Vás stane…(tady ať si taky každý doplní ten svůj cíl, ke kterému kráčí).

Změna myšlení sice není jako tableta z výtěžku zelené kávy, nebo jiného nesmyslu, který vám akorát rozhodí metabolismus tak, že se z dobrůtek nebude ukládat jenom půlka cukrů s tuky, ale třeba 90%.

Změna myšlení vás posune do další úrovně, ve které přestanete hledat zdravý řízek, ale uvědomíte si hlavně jednu věc: POKUD BUDU DĚLAT POŘÁD TY SAMÉ VĚCI, NEMŮŽU ČEKAT JINÉ VÝSLEDKY.

No jóóó, ale já jsem chtěl nějaké rychlé řešení!!! Klidně budu polykat tablety o velikosti dámskych hodinek, ale toto?

OK, tak zkuste si zítra místo sladké dobrůtky udělat do práce nějaký ovocný salát. Třeba takové mango s banánem. Oloupejte a nakrájejte na kousky, zamíchejte a dejte si to do krabičky. V práci si k tomu udělejte místo kávy čaj. A je to!!! Další den si udělejte třeba smoothie – rozmixované ovoce s vodou, jogurtem, nebo tvarohem. Nebo si vezměte do práce 4 broskve, nebo nějakého jiného ovoce. Střídejte to tak až do konce pracovního týdne.

A tady to začne. Jéé, kde koupím mango, jak se to čistí, mango asi nemám ráda, banán je až moc kalorický, dnes mám mítink až do sedmi, asi to zkusím zítra, na zítra už mám koláč od maminky,….a stovka dalších výmluv. Přitom koupit banán s mangem v samoobsluze, nebo u Číňana – 10 minut. Umytí a nakrájení – 5 minut. Tak o co jde???????????

O změnu.

…o změnu myšlení.

Takže, POKUD

proti tomu, že se dvě třetiny váhy sladké dobrůtky proměňují na tuk, který se mi uloží na vnější část…(ano, doplňte si sami) NĚKDO, NĚCO NEVYMYSLÍ,
nejlepší asi nějakou tabletu (klidně i velikosti dámskych hodinek), která zamezí tomu nespravedlivému ukládání, tak

NĚCO ZMĚNÍM JÁ!!!

Ano přesně tak. …a neosvobodí vás od toho ani zákon o daních z příjmů.

Další články

Složitosti světa – INZULÍN

Chřest je s rizotem prostě nejlepší

Pin It on Pinterest

Share This