Asi mám nějaké rizotové období…ale toto rizoto je tak neuvěřitelně dobré, že než jsem ho poznal, tak jsem o chřest vůbec ani nezavadil, ale od té doby, co jsem si ho poprvé udělal, tak se každý rok těším, když začíná chřestová sezona a tesknu, když končí.

Dnes se ale těším:-) Chřestová sezóna začala a já jsem si udělal to neuvěřitelně dobré chřestové rizoto.

Postup je snadný, chřest umyjete a rozlomíte tak, abyste oddělili tu čerstvou část chřestu od té dřevnaté. Nejlepší způsob je asi fakt olamování. Zkoušíte ulamovat tu zelenou část jak neblíže té bílé části to jde. Jak postupujete směrem nahoru, ke špičce chřestu, tak v jednom okamžiku se vám to povede ulomit a to bude to správné místo. Zbylé kousky chřestu potom ulomíte v přibližně ve stejném místě.

Poté necháte sevřít cca půl litru vody, do kterého rozmícháte jednu polévkovou lžíci cukru a jednu polévkovou lžíci soli. Do tohoto „vývaru“ vložíte všechny kousky chřestu a povaříte maximálně 7 minut.

Poté vyjmete a zelené části nakrájíte na kolečka a z bílých části sloupnete tu dřevnatou slupku a to co vám z toho zůstane nakrájíte na menší cca 2 – 3 cm kousky.

nakrájený chřest

Kousky z bílých částí chřestu vložíte do mixeru a zalijete je „vývarem“ tak, aby je v nádobě mixeru, nebo robota „vývar“ zakryl.  Jenom bílé části chřestu rozmixujete, zelené všechny uchováte.

Rizoto si připravíte tak, že nejdříve si očistíte jednu větší cibuli, kterou dozlatova osmahnete na oleji. Když začíná chytat barvu, tak k ní přidáte dva stroužky česneku, pokrájeného na kolečka a krátce orestujete.

Přidáte jeden hrnek propláchnuté rýže Arborio – to je ta speciální rýže na rizoto. (Dle mých zkušeností, jeden takovýto hrnek rýže a jeden svazek chřestu vystačí na oběd pro 4 dospělé osoby.) Rýži krátce s cibulkou a česnekem orestujete a poté zalijete 1,5 litrem vřící vody, kterou si necháte sevřít ve varné konvici. Nemusíte se bát, všechna voda se z rýže vařením odpaří a získáte to pravé italské rizoto.

nejlepší chřestové rizoto

Když se voda z rýže už skoro odpařila a rýže je měkká, přidáme do ní 1 polévkovou lžíci mascarpone a když se nám to povede rozmíchat, tak přidáme „omáčku“, kterou jsme získali rozmixováním bílých částí chřestu s nálevem, ve kterém jsme je vařili a tu vmícháme do rizota. Jakmile rizoto dosáhne ideální konzistence, vmícháme do něj hrst hoblinek parmezánu a zelené kousky chřestu.

…a můžeme podávat.

 

Pin It on Pinterest

Share This