Firmy neustále zkoumají faktory kritické pro výkon a potenciál zaměstnanců. Zajímají se nejenom o manažerské pozice, ale čím dál víc i o  řadové zaměstnance, na kterých stojí a padá každodenní operativa a styk se zákazníky.

Za rozhodující, pro výkon i potenciál, jsou v odborných studiích označovány kognitivní schopnosti,  emoční inteligence, osobnostní rysy a úroveň motivace.

Málokdo však tuší, že téměř všechny faktory jsou ovlivnitelné jediným ukazatelem – úrovní energie zaměstnance. Úroveň energie však není dostatečně objektivním ukazatelem pro korporátní svět, protože se nedá něčím měřit a pocity… ty se ve firmách nepoužívají. Navíc je náš život plný stresu, takže  úroveň energie  zaměstnanců značně kolísá v závislosti na období,   stavu velkých projektů, ročního hodnocení a jiných ne méně  důležitých paramaterů. V některých případech ani nekolísá, prostě se udržuje na bodu mrazu.

Když si však uvědomíme, že ovlivněním výše energie u zaměstnanců můžeme vyřešit zároveň motivaci, zlepšení kognitivních schopností, vyniknutí silných stránek a osobnostních rysů, tak se mnoho manažerů potěší. Ale jak toho dosáhnout?

Logicky, když půjdeme po energii, musíme dojít ke zdroji a tou je strava. Ne, ne strava ne, výživa! Jenom výživa, ne prázdné kalorie, dají našemu tělu to, co potřebuje. Po jídle z  fastfoodů naši zaměstnanci téměř bez výjimky upadají do známého „lunch kómatu“, my ale chceme, aby po obědě věnovali energii do priorit a cilů společosti, firmy či korporace. Nechceme, aby spali po mekáči, nebo svíčkové! Chceme, aby měli motivaci, kterou strhnou k výkonu kolegy, a ne chuť na kávu a croisasant, nebo nějakou jinou sladkůstku…

Jak tedy docílíme, aby se zaměstnanci stravovali zdravě a měli energii, motivaci a lepší drajv? Máme čekat na to, až jim začne vadit nadváha, nebo až jimi nemoc zatřese a oni se vzpamatují?

Mezi zaměstnanci již v dnešní době existuje skupina, která se chce věnovat zdravé výživě, hledá informace o tom, co je výživné a co ne, pečlivěji vybírá obědy, hledá nové doplňky, které by jim pomohly k vyrovnání se s náročným a stresovým životem.  A právě takové skupině by se firma měla věnovat, protože taková skupina může nakopnout změnu i mimo tuto skupinu.

Všichni víme, že nejlepší změna je taková, která se stane návykem. Takže informace z internetu nestačí… a motivace? Tu právě chceme ze zaměstnanců vykřesat na naše projekty, takže s ní počítat nemůžeme. Co tedy dělat?

Víte, že firmy již investují do programů, které pomáhají zaměstnancům překonat změnu směrem ke zdravé výživě? Říká se jim Corporate Wellness programy. A jak jste na tom vy?

Pin It on Pinterest

Share This